glipizide: χρήσεις, δόσεις & παρενέργειες

Τι είναι η γλιπιζίδη;

Το Glipizide χρησιμοποιείται μαζί με δίαιτα και άσκηση για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Το Glipizide μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς που δεν αναφέρονται στον παρόντα οδηγό φαρμάκων.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε τη γλιπιζίδη εάν βρίσκεστε σε κατάσταση διαβητικής κετοξέωσης (καλέστε το γιατρό σας για θεραπεία με ινσουλίνη).

Σημαντικές πληροφορίες

Πριν πάρετε το glipizide, ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε νεφρική ή ηπατική νόσο, χρόνια διάρροια ή παρεμπόδιση των εντέρων, ανεπάρκεια γλυκόζης-6-φωσφορικής αφυδρογονάσης (G6PD), διαταραχή της υπόφυσης ή των επινεφριδίων, ιστορικό καρδιακής νόσου, ή εάν έχετε υποσιτισμό.

Το Glipizide είναι μόνο ένα μέρος ενός πλήρους προγράμματος θεραπείας που μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τη διατροφή, την άσκηση, τον έλεγχο βάρους και τη δοκιμή του σακχάρου στο αίμα. Ακολουθήστε τις διατροφικές σας συνήθειες, τις φαρμακευτικές αγωγές και τις ρουτίνες άσκησης πολύ στενά. Η αλλαγή οποιουδήποτε από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο εάν είστε αλλεργικοί στη γλιπιζίδη ή εάν είστε σε κατάσταση διαβητικής κετοξέωσης (καλέστε το γιατρό σας για θεραπεία με ινσουλίνη).

Για να βεβαιωθείτε ότι η γλιπιζίδη είναι ασφαλής για εσάς, ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε

Πριν χρησιμοποιήσετε αυτό το φάρμακο

ηπατική ή νεφρική νόσο

χρόνια διάρροια ή μπλοκαρίσματα στα έντερα

μια έλλειψη ενζύμου που ονομάζεται ανεπάρκεια αφυδρογονάσης γλυκόζης-6-φωσφορικής (G6PD)

μια διαταραχή της υπόφυσης ή των επινεφριδίων σας

ένα ιστορικό καρδιακής νόσου. ή

αν είστε υποσιτισμένος.

Ορισμένα φάρμακα για το διαβήτη από το στόμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών προβλημάτων. Ωστόσο, η θεραπεία του διαβήτη σας δεν μπορεί να βλάψει την καρδιά σας και άλλα όργανα. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη της λήψης γλιπιζίδης.

Δεν είναι γνωστό αν η γλιπιζίδη θα βλάψει ένα αγέννητο μωρό. Παρόμοια φάρμακα διαβήτη έχουν προκαλέσει σοβαρή υπογλυκαιμία σε νεογέννητα μωρά των οποίων οι μητέρες είχαν χρησιμοποιήσει το φάρμακο κοντά στο χρόνο παράδοσης. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είστε έγκυος ή σκοπεύετε να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια της χρήσης του φαρμάκου.

Δεν είναι γνωστό αν η γλιπιζίδη διέρχεται στο μητρικό γάλα ή εάν μπορεί να βλάψει ένα θηλάζον μωρό. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν θηλάζετε ένα μωρό.

Πάρτε τη γλιπιζίδη ακριβώς όπως συνταγογραφήθηκε από το γιατρό σας. Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες στην ετικέτα συνταγών σας. Ο γιατρός σας μπορεί μερικές φορές να αλλάξει τη δόση σας για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα. Μην πάρετε αυτό το φάρμακο σε μεγαλύτερες ή μικρότερες ποσότητες ή για περισσότερο από το συνιστώμενο.

Πάρτε glipizide 30 λεπτά πριν από το γεύμα. Εάν πάρετε αυτό το φάρμακο μία φορά την ημέρα, πάρτε το 30 λεπτά πριν το πρωινό.

Το Glipizide με παρατεταμένη αποδέσμευση (Glucotrol XL) πρέπει να λαμβάνεται με πρωινό.

Μην συνθλίβετε, μασάτε ή σπάζετε ένα δισκίο παρατεταμένης αποδέσμευσης. Πιάστε το ολόκληρο.

Η χαμηλή ζάχαρη στο αίμα (υπογλυκαιμία) μπορεί να συμβεί σε όλους όσους πάσχουν από διαβήτη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πείνα, εφίδρωση, σύγχυση, ευερεθιστότητα, ζάλη ή αίσθημα ασφυξίας. Πάντα κρατήστε μια πηγή ζάχαρης μαζί σας σε περίπτωση που έχετε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι πηγές ζάχαρης περιλαμβάνουν χυμούς φρούτων, σκληρά καραμέλα, κροτίδες, σταφίδες και σόδα χωρίς δίαιτα. Βεβαιωθείτε ότι η οικογένειά σας και οι στενοί φίλοι σας γνωρίζουν πώς να σας βοηθήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Εάν έχετε σοβαρή υπογλυκαιμία και δεν μπορείτε να φάτε ή να πίνετε, χρησιμοποιήστε μια ένεση γλυκαγόνης. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα κιτ έγχυσης έκτακτης ανάγκης με γλυκαγόνη και να σας πει πώς να το χρησιμοποιήσετε.

Επίσης, προσέξτε για σημάδια υψηλού σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) όπως αυξημένη δίψα, αυξημένη ούρηση, πείνα, ξηροστομία, οσμή με φρουτώδη αναπνοή, υπνηλία, ξηρό δέρμα, θολή όραση και απώλεια βάρους.

Ελέγξτε προσεκτικά το σάκχαρο του αίματός σας σε περιόδους στρες, ταξιδιού, ασθένειας, χειρουργικής επέμβασης ή έκτακτης ανάγκης, έντονης άσκησης ή εάν πίνετε αλκοόλ ή παραλείψετε τα γεύματα. Αυτά τα πράγματα μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα γλυκόζης σας και οι ανάγκες σας σε δόσεις μπορεί επίσης να αλλάξουν. Μην αλλάζετε τη δόση του φαρμάκου ή το πρόγραμμα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας.

Το σάκχαρό σας θα πρέπει να ελέγχεται συχνά και μπορεί να χρειαστείτε άλλες εξετάσεις αίματος στο γραφείο του γιατρού σας.

Μερικές μορφές γλιπιζίδης γίνονται με ένα κέλυφος που δεν απορροφάται ή λιώνεται στο σώμα. Μέρος του κελύφους του δισκίου μπορεί να εμφανιστεί στο σκαμνί σας. Αυτή είναι μια φυσιολογική παρενέργεια και δεν θα κάνει το φάρμακο λιγότερο αποτελεσματικό.

Πώς πρέπει να λαμβάνω γλιπιζίδη;

Το Glipizide είναι μόνο ένα μέρος ενός προγράμματος θεραπείας που μπορεί επίσης να περιλαμβάνει δίαιτα, άσκηση, έλεγχο βάρους, εξέταση σακχάρου αίματος και ειδική ιατρική περίθαλψη. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας πολύ προσεκτικά.

Αποθηκεύστε σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από την υγρασία, τη θερμότητα και το φως.

Πάρτε τη χαμένη δόση 30 λεπτά πριν από το επόμενο γεύμα σας, και στη συνέχεια επιστρέψτε στο κανονικό σας πρόγραμμα. Περάστε τη χαμένη δόση εάν είναι σχεδόν η ώρα για την επόμενη προγραμματισμένη δόση. Μην πάρετε επιπλέον φάρμακο για να καλύψετε τη χαμένη δόση.

Χρησιμοποιήστε τακτικά το glipizide για να επωφεληθείτε περισσότερο. Πάρτε τη συνταγή σας ξαναγεμίζεται πριν εξαντλήσετε πλήρως την ιατρική.

 Μια υπερδοσολογία με γλιπιζίδη μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία απειλητική για τη ζωή.

Τα συμπτώματα της σοβαρής υπογλυκαιμίας περιλαμβάνουν εξαιρετική αδυναμία, θολή όραση, εφίδρωση, ομιλία σε προβλήματα, τρόμο, πόνο στο στομάχι, σύγχυση και σπασμούς (σπασμοί).

Αποφύγετε να πίνετε αλκοόλ. Μειώνει το σάκχαρο του αίματος και μπορεί να επηρεάσει τη θεραπεία του διαβήτη σας.

Εάν παίρνετε επίσης κολεσεβελάμ, αποφύγετε να το πάρετε μέσα σε 4 ώρες αφού πάρετε τη γλιπιζίδη.

Λάβετε ιατρική βοήθεια έκτακτης ανάγκης εάν έχετε οποιεσδήποτε ενδείξεις αλλεργικής αντίδρασης στη γλιπιζίδη: κνίδωση. δυσκολία αναπνοής; πρήξιμο του προσώπου, των χειλιών, της γλώσσας ή του λαιμού.

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν έχετε

εύκολος μώλωπας ή αιμορραγία (ρινορραγίες, αιμορραγία των ούλων), αίσθημα κόπωσης ή μικρής αναπνοής, γρήγορος καρδιακός ρυθμός

ναυτία, πόνος στο άνω μέρος του στομάχου, κνησμός, απώλεια όρεξης, σκοτεινά ούρα, σκωληνωτό κόπρανα, ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών)

Τι συμβαίνει εάν χάσω μια δόση;

χλωμό δέρμα, πυρετός, σύγχυση; ή

Τι συμβαίνει σε περίπτωση υπερδοσολογίας;

έντονη κεφαλαλγία, σοβαρή ναυτία και έμετο, γρήγορους ή χτυπημένους καρδιακούς παλμούς, εφίδρωση ή δίψα, αισθανόμενος ότι μπορεί να περάσει.

Οι συνήθεις παρενέργειες της γλιπιζίδης μπορεί να περιλαμβάνουν

Τι πρέπει να αποφεύγω κατά τη λήψη γλιπιζίδης;

ήπια ναυτία

διάρροια, δυσκοιλιότητα

ζάλη, υπνηλία. ή

Παρενέργειες του Glipizide

δερματικό εξάνθημα, ερυθρότητα ή φαγούρα.

Αυτή δεν είναι μια πλήρης λίστα ανεπιθύμητων ενεργειών και μπορεί να συμβούν και άλλες. Καλέστε το γιατρό σας για ιατρική συμβουλή σχετικά με τις παρενέργειες. Μπορείτε να αναφέρετε ανεπιθύμητες ενέργειες στην κυβέρνηση στο 1088.

Συνήθης δόση ενηλίκων για διαβήτη τύπου 2

Αρχική δόση: 5 mg (άμεση ή παρατεταμένη απελευθέρωση) από του στόματος μια φορά την ημέρα, 30 λεπτά πριν από το πρωινό. Συντηρητική δόση: 2,5 έως 30 mg (άμεσης αποδέσμευσης) από του στόματος σε 1 ή 2 διηρημένες δόσεις ή 5 έως 20 mg (παρατεταμένης αποδέσμευσης) από του στόματος σε 1 ή 2 διαιρεμένες δόσεις.

Συνήθης γηριατρική δόση για διαβήτη τύπου 2

Αρχική δόση: 2,5 έως 5 mg από του στόματος μία φορά την ημέρα. Οι δόσεις μπορεί να αυξηθούν σε διαστήματα 1 ή 2 εβδομάδων σε δόσεις των 2,5 έως 5 mg / ημέρα.

Μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα) εάν πάρετε τη γλιπιζίδη με άλλα φάρμακα που μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο του αίματος, όπως

εξενατίδη (Byetta)

probenecid (Benemid)

ασπιρίνη ή άλλα σαλικυλικά (συμπεριλαμβανομένου του Pepto Bismol)

ένα διαλυτικό του αίματος (βαρφαρίνη, Coumadin, Jantoven)

σουλφα (Bactrim, SMZ-TMP και άλλα)

έναν αναστολέα μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟΙ). ή

ινσουλίνη ή άλλα από του στόματος φάρμακα για διαβήτη.

Αυτή η λίστα δεν είναι πλήρης και πολλά άλλα φάρμακα μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν τις επιδράσεις της γλιπιζίδης στη μείωση του σακχάρου στο αίμα σας. Αυτό περιλαμβάνει συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, βιταμίνες και φυτικά προϊόντα. Ενημερώστε το γιατρό σας σχετικά με όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιείτε και αυτά που ξεκινάτε ή σταματάτε να χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας με γλιπιζίδη. Δεν περιλαμβάνονται όλες οι πιθανές αλληλεπιδράσεις σε αυτόν τον οδηγό φαρμάκων.

9.03.2015-10-15, 2:49:15

Εγκυμοσύνη Κατηγορία C Ο κίνδυνος δεν μπορεί να αποκλειστεί

Σχέδιο CSA N Δεν είναι ελεγχόμενο φάρμακο

Ιστορικό έγκρισης Ημερολόγιο φαρμάκων στην κυβέρνηση

Διαβήτης τύπου 2 μετφορμίνη, ασπιρίνη ινσουλίνης, Januvia, γλιμεπιρίδη, Victoza, Lantus, γλυβουρίδη, πιογλιταζόνη, Invokana, Tradjenta, Glucophage, Janumet, Actos, Levemir, Novolog, Humalog, Amaryl, Farxiga, Onglyza, Welchol, Glucotrol, , Bydureon, Jardiance

Πληροφορίες δοσολογίας για το Glipizide

Ποια άλλα φάρμακα θα επηρεάσουν τη γλιπιζίδη;

glipizide