gen-νιτρο

Χρήσεις για Gen-Nitro

Θεραπευτική κατηγορία: Αντιαγγελινός

Χημική κατηγορία: Νιτρικά

Η νιτρογλυκερίνη ανήκει στην ομάδα των φαρμάκων που ονομάζονται νιτρικά. Λειτουργεί με τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και την αύξηση της παροχής αίματος και οξυγόνου στην καρδιά μειώνοντας ταυτόχρονα το φορτίο εργασίας. Όταν χρησιμοποιείται τακτικά σε μακροπρόθεσμη βάση, ή λίγο πριν από την άσκηση ή ένα αγχωτικό συμβάν, αυτό βοηθά στην πρόληψη των κρίσεων στηθάγχης.

Αυτό το φάρμακο είναι διαθέσιμο μόνο με τη συνταγή του γιατρού σας.

Όταν αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε ένα φάρμακο, οι κίνδυνοι λήψης του φαρμάκου πρέπει να σταθμίζονται έναντι του καλού που θα κάνει. Αυτή είναι μια απόφαση που εσείς και ο γιατρός σας θα κάνετε. Για αυτό το φάρμακο πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είχατε ποτέ ασυνήθιστη ή αλλεργική αντίδραση σε αυτό το φάρμακο ή σε άλλα φάρμακα. Επίσης, ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε άλλα είδη αλλεργιών, όπως για τρόφιμα, βαφές, συντηρητικά ή ζώα. Για τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα ή τα συστατικά της συσκευασίας.

Δεν έχουν διεξαχθεί κατάλληλες μελέτες σχετικά με τη σχέση ηλικίας με τις επιδράσεις της νιτρογλυκερίνης στον παιδιατρικό πληθυσμό. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα δεν έχουν τεκμηριωθεί.

Πριν από τη χρήση του Gen-Nitro

Οι κατάλληλες μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δεν κατέδειξαν γηριατρικά ειδικά προβλήματα που θα περιόριζαν τη χρησιμότητα της νιτρογλυκερίνης στους ηλικιωμένους. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι ασθενείς είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα σχετιζόμενα με την ηλικία του ήπατος, των νεφρών ή της καρδιάς, τα οποία μπορεί να απαιτούν προσοχή και προσαρμογή της δόσης για τους ασθενείς που λαμβάνουν νιτρογλυκερίνη.

Δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες στις γυναίκες για τον προσδιορισμό του κινδύνου για βρέφη κατά τη χρήση αυτού του φαρμάκου κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ζυγίστε τα δυνητικά οφέλη από τους πιθανούς κινδύνους πριν πάρετε αυτό το φάρμακο ενώ θηλάζετε.

Παρόλο που ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθόλου μαζί, σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί δύο διαφορετικά φάρμακα, ακόμη και αν μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να αλλάξει τη δόση ή μπορεί να χρειαστούν άλλες προφυλάξεις. Όταν παίρνετε αυτό το φάρμακο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζει ο επαγγελματίας υγείας σας εάν παίρνετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα. Οι ακόλουθες αλληλεπιδράσεις έχουν επιλεγεί με βάση τη δυνητική τους σημασία και δεν είναι απαραιτήτως όλες.

Δεν συνιστάται η χρήση αυτού του φαρμάκου με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα. Ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει να μην σας θεραπεύσει με αυτό το φάρμακο ή να αλλάξει ορισμένα από τα άλλα φάρμακα που παίρνετε.

Η χρήση αυτού του φαρμάκου με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα συνήθως δεν συνιστάται, αλλά ενδέχεται να απαιτείται σε ορισμένες περιπτώσεις. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Η χρήση αυτού του φαρμάκου με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο ορισμένων ανεπιθύμητων ενεργειών, αλλά η χρήση και των δύο φαρμάκων μπορεί να είναι η καλύτερη θεραπεία για σας. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης τροφής ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσής της ή κατά την κατανάλωση ορισμένων τύπων τροφίμων, εφόσον ενδέχεται να εμφανιστούν αλληλεπιδράσεις. Η χρήση αλκοόλ ή καπνού με ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις. Οι ακόλουθες αλληλεπιδράσεις έχουν επιλεγεί με βάση τη δυνητική τους σημασία και δεν είναι απαραιτήτως όλες.

Η παρουσία άλλων ιατρικών προβλημάτων ενδέχεται να επηρεάσει τη χρήση αυτού του φαρμάκου. Βεβαιωθείτε ότι ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε άλλα ιατρικά προβλήματα, ειδικά

Αυτή η ενότητα παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ορθή χρήση ορισμένων προϊόντων που περιέχουν νιτρογλυκερίνη. Μπορεί να μην είναι συγκεκριμένη για το Gen-Nitro. Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά.

Πάρτε αυτό το φάρμακο ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Μην το παίρνετε περισσότερο, μην το παίρνετε πιο συχνά και μην το παίρνετε για περισσότερο χρόνο από ό, τι διέταξε ο γιατρός σας.

Η νιτρογλυκερίνη διατίθεται ως δύο τύποι προϊόντων που χρησιμοποιούνται για διάφορους λόγους. Οι κάψουλες παρατεταμένης αποδέσμευσης χρησιμοποιούνται καθημερινά με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πρόληψη των κρίσεων στηθάγχης. Τα στοματικά σπρέι και τα υπογλώσσια δισκία δουλεύουν γρήγορα για να σταματήσουν μια κρίση στηθάγχης που έχει ήδη ξεκινήσει ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη της στηθάγχης εάν σκοπεύετε να ασκήσετε ή να περιμένετε ένα αγχωτικό συμβάν.

Όταν αρχίσετε να αισθάνεστε μια επίθεση από την έναρξη της στηθάγχης (πόνους στο στήθος, σφίξιμο ή συμπίεση στο στήθος), καθίστε. Στη συνέχεια τοποθετήστε ένα υπογλώσσιο δισκίο στο στόμα σας ή κάτω από τη γλώσσα σας. Εάν χρησιμοποιείτε το σπρέι από το στόμα, πρέπει να το ψεκάσετε πάνω ή κάτω από τη γλώσσα. Μπορεί να έχετε ζάλη, ζάλη ή λιποθυμία σύντομα μετά τη χρήση δισκίου ή σπρέι, οπότε είναι πιο ασφαλές να καθίσετε παρά να σταθείτε ενώ το φάρμακο λειτουργεί. Εάν γαντζωθείτε ή λιποθυμείτε ενώ κάθεστε, πάρτε αρκετές βαθιές αναπνοές και σκύψτε προς τα εμπρός με το κεφάλι σας ανάμεσα στα γόνατά σας. Παραμείνετε ήρεμοι και θα πρέπει να αισθανθείτε καλύτερα σε λίγα λεπτά.

Τα υπογλώσσια δισκία νιτρογλυκερίνης δεν πρέπει να μασώνται, να συνθλίβονται ή να καταπίνονται. Λειτουργούν πολύ πιο γρήγορα όταν απορροφούνται μέσω της επένδυσης του στόματος. Τοποθετήστε το δισκίο κάτω από τη γλώσσα ή ανάμεσα στο μάγουλο και την ούλα και αφήστε το να διαλυθεί. Μην τρώτε, πίνετε, καπνίζετε ή μην χρησιμοποιείτε καπνίζοντες όταν το δισκίο διαλύεται.

Τα υπογλώσσια δισκία νιτρογλυκερίνης συνήθως χορηγούν ανακούφιση σε 1 έως 5 λεπτά. Ωστόσο, εάν ο πόνος δεν ανακουφιστεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα δεύτερο δισκίο 5 λεπτά μετά τη λήψη του πρώτου δισκίου. Εάν ο πόνος συνεχίζεται για άλλα 5 λεπτά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα τρίτο δισκίο. Εάν εξακολουθείτε να έχετε θωρακικό πόνο μετά από ένα σύνολο 3 δισκίων, επικοινωνήστε με το γιατρό σας ή μεταβείτε αμέσως σε ένα νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης. Μην οδηγείτε τον εαυτό σας και καλέστε το 911 εάν είναι απαραίτητο.

Μπορείτε να χορηγήσετε 1 ή 2 σπρέι από το στόμα ψεκασμού νιτρογλυκερίνης κατά την έναρξη του θωρακικού άλγους. Εάν ο πόνος συνεχιστεί μετά από 5 λεπτά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα τρίτο σπρέι. Πρέπει να περιμένετε 5 λεπτά μετά τους πρώτους 1 ή 2 ψεκασμούς πριν χρησιμοποιήσετε ένα τρίτο ψεκασμό. Εάν εξακολουθείτε να έχετε θωρακικό πόνο μετά από ένα σύνολο 3 σπρέι, επικοινωνήστε με το γιατρό σας ή πηγαίνετε αμέσως σε ένα νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης. Μην οδηγείτε τον εαυτό σας και καλέστε το 911 εάν είναι απαραίτητο. Μην χρησιμοποιείτε περισσότερους από 3 ψεκασμούς σε περίοδο 15 λεπτών.

Καταπιείτε τη κάψουλα με εκτεταμένη απελευθέρωση ολόκληρη. Μην το χωρίζετε, το συνθλίβετε ή το μασάτε.

Θα πρέπει να πάρετε το καψάκιο παρατεταμένης αποδέσμευσης το πρώτο πράγμα το πρωί και να ακολουθείτε το ίδιο πρόγραμμα κάθε μέρα. Αυτό το φάρμακο λειτουργεί καλύτερα εάν έχετε μια περίοδο “χωρίς ναρκωτικά” κάθε μέρα όταν δεν το πάρετε. Ο γιατρός σας θα προγραμματίσει τις δόσεις σας κατά τη διάρκεια της ημέρας για να επιτρέψει τον ελεύθερο χρόνο ναρκωτικών. Ακολουθήστε προσεκτικά το πρόγραμμα χορήγησης των δόσεων, ώστε το φάρμακο να λειτουργήσει σωστά.

Αυτό το φάρμακο συνοδεύεται από ένθετο πληροφοριών ασθενούς. Διαβάστε προσεκτικά και ακολουθήστε τις οδηγίες στο ένθετο. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις.

Η σωστή χρήση της νιτρογλυκερίνης

Για να χρησιμοποιήσετε το σπρέι από το στόμα

Η δόση αυτού του φαρμάκου θα είναι διαφορετική για διάφορους ασθενείς. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας ή τις οδηγίες στην ετικέτα. Οι ακόλουθες πληροφορίες περιλαμβάνουν μόνο τις μέσες δόσεις αυτού του φαρμάκου. Εάν η δόση σας είναι διαφορετική, μην την αλλάξετε εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας.

Η ποσότητα του φαρμάκου που παίρνετε εξαρτάται από την ισχύ του φαρμάκου. Επίσης, ο αριθμός των δόσεων που λαμβάνετε κάθε μέρα, ο χρόνος που επιτρέπεται μεταξύ των δόσεων και ο χρόνος που παίρνετε το φάρμακο εξαρτώνται από το ιατρικό πρόβλημα για το οποίο χρησιμοποιείτε το φάρμακο.

Εάν παραλείψετε μια δόση αυτού του φαρμάκου, πάρτε το το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, αν είναι σχεδόν η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη χαμένη δόση και επιστρέψτε στο κανονικό σας πρόγραμμα δοσολογίας. Μην διπλασιάζετε τις δόσεις.

Να φυλάσσεται μακριά από παιδιά.

Μην κρατάτε παλιά φάρμακα ή φάρμακα που δεν χρειάζονται πλέον.

Ρωτήστε τον επαγγελματία του τομέα υγειονομικής περίθαλψης πώς θα πρέπει να πετάξετε οποιοδήποτε φάρμακο δεν χρησιμοποιείτε.

Αποθηκεύστε τις κάψουλες παρατεταμένης αποδέσμευσης σε κλειστό δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από θερμότητα, υγρασία και άμεσο φως.

Προφυλάξεις κατά τη χρήση του Gen-Nitro

Τα υπογλώσσια δισκία πρέπει να φυλάσσονται στην αρχική γυάλινη φιάλη. Βιδώστε καλά το καπάκι μετά από κάθε χρήση και αποθηκεύστε τη φιάλη σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από τη θερμότητα, την υγρασία και το άμεσο φως.

Αποθηκεύστε το στοματικό σπρέι σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από τη θερμότητα και το άμεσο φως. Μην καταψύχετε. Μην κρατάτε αυτό το φάρμακο μέσα σε αυτοκίνητο όπου μπορεί να εκτεθεί σε υπερβολική ζέστη ή κρύο. Μην ανοίγετε με δύναμη το δοχείο ή μην το ρίχνετε σε πυρκαγιά, ακόμη και αν είναι άδειο.

Εάν παίρνετε αυτό το φάρμακο για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πολύ σημαντικό ο γιατρός σας να ελέγχει την πρόοδό σας σε τακτικές επισκέψεις για να βεβαιωθείτε ότι αυτό το φάρμακο λειτουργεί σωστά. Μπορεί να χρειαστούν εξετάσεις αίματος για να ελεγχθούν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Μην παίρνετε το avanafil (Stendra®), το riociguat (Adempas®), το sildenafil (Viagra®), την ταδαλαφίλη (Cialis®) ή το vardenafil (Levitra®) ενώ χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο. Η χρήση αυτών των φαρμάκων μαζί μπορεί να προκαλέσει θολή όραση, ζάλη, ζάλη ή λιποθυμία. Εάν παίρνετε αυτά τα φάρμακα και έχετε μια κρίση στηθάγχης, πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο αμέσως.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους. Αυτοί οι πονοκέφαλοι είναι ένα σημάδι ότι το φάρμακο λειτουργεί. Μην σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το φάρμακο ή αλλάζετε τον χρόνο που το χρησιμοποιείτε για να αποφύγετε τους πονοκεφάλους. Εάν έχετε έντονο πόνο, μιλήστε με το γιατρό σας.

Μπορεί να εμφανιστεί ζάλη, ζάλη ή λιποθυμία, ειδικά όταν σηκώνεστε γρήγορα από μια θέση που βρίσκεται ή κάθεται. Να πάρει αργά μπορεί να βοηθήσει. Επίσης, η ξαπλωμένη για λίγο μπορεί να απαλύνει τη ζάλη ή την ζάλη.

Ζάλη, ζάλη ή λιποθυμία είναι επίσης πιο πιθανό να συμβεί αν πίνετε αλκοόλ, αντέχουν για μεγάλες χρονικές περιόδους, ασκήσεις ή εάν ο καιρός είναι ζεστός. Ενώ παίρνετε αυτό το φάρμακο, προσέξτε να περιορίσετε την ποσότητα αλκοόλ που πίνετε. Επίσης, χρησιμοποιήστε επιπλέον φροντίδα κατά τη διάρκεια άσκησης ή ζεστού καιρού ή εάν πρέπει να παραμείνετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Gen-Nitro Παρενέργειες

νιτρογλυκερίνη

Μην σταματήσετε να χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο χωρίς να κάνετε πρώτα έλεγχο με το γιατρό σας. Ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να μειώσετε σταδιακά το ποσό που χρησιμοποιείτε πριν το σταματήσετε τελείως.

Μπορεί να εμφανιστεί θολή όραση ή ξηρότητα του στόματος κατά τη χρήση αυτού του φαρμάκου. Ελέγξτε με το γιατρό σας εάν αυτό σας αφορά.

Σε αυτό το φάρμακο μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές δερματικές αντιδράσεις. Συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας αν έχετε ρωγμές στο δέρμα, αίσθημα ζεστασιάς, απώλεια θερμότητας από το σώμα, εξάνθημα, κόκκινο, πρησμένο δέρμα, ερυθρότητα του προσώπου, του λαιμού, των βραχιόνων και περιστασιακά του άνω στήθους ή του δέρματος χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο.

Μην πάρετε άλλα φάρμακα εκτός εάν έχουν συζητηθεί με το γιατρό σας. Αυτό περιλαμβάνει συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα (εξωχρηματιστηριακά] φάρμακα και συμπληρώματα βοτάνων ή βιταμινών.

Μαζί με τα απαραίτητα αποτελέσματά του, ένα φάρμακο μπορεί να προκαλέσει κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Παρόλο που δεν μπορεί να συμβούν όλες αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες, μπορεί να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.

Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας εάν συμβεί κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες

Λάβετε άμεση βοήθεια έκτακτης ανάγκης αμέσως εάν συμβεί οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα υπερδοσολογίας

Κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν, οι οποίες συνήθως δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εξαφανιστούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στο φάρμακο. Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας πει για τρόπους πρόληψης ή μείωσης ορισμένων από αυτές τις παρενέργειες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίσει ή είναι ενοχλητική ή εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με αυτές

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν αναφέρονται δεν μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε ορισμένους ασθενείς. Εάν παρατηρήσετε κάποια άλλη επίδραση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Διαθεσιμότητα μόνο Rx

Εγκυμοσύνη Κατηγορία C Ο κίνδυνος δεν μπορεί να αποκλειστεί

Σχέδιο CSA N Δεν είναι ελεγχόμενο φάρμακο

Ιστορικό έγκρισης Ημερολόγιο φαρμάκων στο FDA

Αγγειακή ασπιρίνη, αμλοδιπίνη, μετοπρολόλη, ατενολόλη, καρβεδιλόλη, Norvasc

Νιτρογλυκερίνη πρωκτού σκωληκοειδούς και νιτρογλυκερίνης, Rectiv

Καρδιακή προσβολή Plavix, λισινοπρίλη, ασπιρίνη, μετοπρολόλη, ατενολόλη, βαρφαρίνη

Προφυλακτική αγγειονεκτοξίνη ασπιρίνη, μετοπρολόλη, ατενολόλη, διλτιαζέμη, νιτρογλυκερίνη, Toprol-XL