χολόλιθοι μη χειρουργική θεραπεία: λιθοτριψία, θεραπεία διάλυσης επαφής

Άλλες επιλογές θεραπείας για χολόλιθους δεν είναι ευρέως διαθέσιμες. Λιγότερο είναι γνωστό για την αποτελεσματικότητά τους και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε σχέση με τη χειρουργική επέμβαση.

Άλλες θεραπείες για χολόλιθους στον κοινό χολικό αγωγό περιλαμβάνουν

Άλλες θεραπείες για χολόλιθους στη χοληδόχο κύστη περιλαμβάνουν

Ενδοσκοπικό οπισθοδρομικό χολαγγειοπαπαντεκτογράφημα (ERCP) με ενδοσκοπική σφιγκτηροτομία. Σε ένα ERCP, ο γιατρός μετακινεί ήπια ένα εύκαμπτο, φωτισμένο όργανο παρακολούθησης (ενδοσκόπιο) κάτω από το λαιμό σας και μέσω του στομάχου σας για να εξετάσει τους σωλήνες που εκχέουν το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη. Εάν έχετε χολόλιθο στον κοινό χολικό αγωγό, ο χολόλιθος μπορεί μερικές φορές να απομακρυνθεί μέσω του ενδοσκοπίου.

Λιθοτριψία. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί υπερηχητικά κύματα για τη διάσπαση των χολόλιθων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ή μαζί με χολικά οξέα για να διαλύσει τις πέτρες. Η διαδικασία, η οποία σήμερα σπάνια εκτελείται, έχει χρησιμοποιηθεί για άτομα που έχουν μακροχρόνια (χρόνια) φλεγμονή της χοληδόχου κύστης (χολοκυστίτιδα) και δεν είναι αρκετά ισχυρά για χειρουργική επέμβαση. Αλλά δεν είναι κατάλληλο για τη θεραπεία της ξαφνικής (οξείας) χολοκυστίτιδας. Επικοινωνήστε με τη θεραπεία διάλυσης. Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιεί ένα λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα που ονομάζεται καθετήρας για να τοποθετήσει μια χημική ουσία στη χοληδόχο κύστη για να διαλύσει τους χολόλιθους. Αυτή η θεραπεία σπάνια χρησιμοποιείται λόγω του κινδύνου επιπλοκών. Και αντίθετα με τη χειρουργική επέμβαση, οι χολόλιθοι μπορεί να επιστρέψουν. Διαδερμική χολοκυστοστομία. Αυτή η διαδικασία μπορεί να παρέχει προσωρινή ανακούφιση για μια φλεγμονή της χοληδόχου κύστεως μέχρις ότου μπορεί να γίνει ένα ενδοσκοπικό ανάδρομο χολιανγκιοπαγκρεατόγραμμα (ERCP) ή χειρουργική επέμβαση. Κατά τη διάρκεια της διαδερμικής χολοκυστοστομίας, ένας γιατρός τοποθετεί έναν σωλήνα μέσω της κοιλίας και μέσα στη χοληδόχο κύστη για να αποστραγγίσει το περιεχόμενό του. Αυτό μερικές φορές γίνεται για άτομα που δεν είναι αρκετά ισχυρά για χειρουργική επέμβαση.